In 1970 kwam ik voor het eerst in contact met computers. Dat was bij een kabelfabriek, waar de technische voorcalculatie van communicatiekabels werd ingevoerd in de computer. Dat was destijds een IBM mainframe met terminals, gebaseerd op programmeren in Pascal. Daar werkte ik natuurlijk slechts als gebruiker mee.
In 1978 werkte ik bij een ander bedrijf dat behoefte aan een computer voor de boekhouding, die ik tot dan toe met de doorschrijfboekhouding uitvoerde. Toen er een Sharp MZ80 was aangeschaft, ontstond er ook nog behoefte aan een klantensysteem, om de marketing goed te kunnen toerusten. Dat werd door enkele vrienden van me, waar ik overigens ook mee musiceerde, op zondagmiddagen in elkaar geknutseld met de speciale basic-versie waarin het boekhoudpakket was geschreven en die door ons werd ontdaan van de beveiligingen. Door het meekijken bij het programmeren zette ik mijn eerste stappen in het programmeren.
Later werden PC's (van Siemens) aangeschaft, waarop ook een speciale Siemens versie van dBaseII (ja, twee) werd gekocht. Hiermee was ook programmeren mogelijk en heb ik het klantensysteem overgezet naar dBase.
Daarmee was voldoende kennis vergaard om een eerste stap te zetten in het besturen van transportwagens in de galvanotechniek. Een eerste gelegenheid deed zich voor toen in Bergisch Gladbach (D) een fabriek met een Alumineerinstallatie werd verkocht. In plaats van Dbase heb ik Clipper als programmeertaal gekozen (in verband met de mogelijkheid van communicatie met Siemens PLC's) en werd mijn eerste industriƫle besturingsapplicatie een feit. Het moment dat de (zes) transportwagens plotseling allemaal voorspelbaar gingen rijden, was voor mij echt een geweldige kick.
Hiernaast een afbeelding van zo'n installatie om een indruk te krijgen.
Later zijn er nog vergelijkbare applicaties (geprogrammeerd in Visual Objects) verkocht voor galvanische voorbehandelingen voor poedercoating in Ulft en Soesterberg en voor thermische verzinkerijen in Kampen en Londerzeel (B), de laatste met OPC als communicatieinterface met de PLC's.
Ook heb ik me voor diverse klanten kunnen uitleven in SCADA applicaties met
Tenslotte heb ik nog een applicatie gemaakt in Excel-VBA, met OPC als communicatie-interface naar de PLC's, waarmee orderinformatie uit een technisch administratiepakket wordt doorgestuurd naar productielijnen. Met de gestuurde data worden de lijnen volautomatisch omgesteld en de gewenste pallets geproduceerd.
Naast dit alles maak ik in mijn vrije tijd, ook voor mezelf, applicaties van heel diverse aard en websites voor mezelf en voor anderen.